Wij hebben de airco die bij jou past!
Airco’s voor koelen en verwarmen in Almelo
In het kort..
Ben je op zoek naar een airco in Almelo? Dan ben je bij Aircovoorinhuis.nl aan het juiste adres! Wij zijn officieel partner en aircoleverancier van het merk: Mitsubishi Heavy Industries.
Wij hebben de keus gemaakt voor specifiek dit merk omdat deze airco systemen qua kwaliteit en betrouwbaarheid het hoogst scoren op de markt. Daarnaast zit er op alle aircoās van Mitsubishi Heavy Industries standaard vijf jaar fabrieksgarantie*.
Alle airco systemen welke bij ons besteld worden zijn meestal de volgende werkdag al leverbaar in Almelo. Komt dit niet uit? Geen probleem, je kunt bij ons namelijk zelf selecteren op welke dag je graag je bestelling wilt ontvangen.
Je kunt bij ons split airco’s los bestellen en volledig laten installeren door een monteur uit Almaar of kiezen voor onze doe-het-zelf sets welke je zelf kan monteren. Kies je voor het laatste, dan heeft een monteur vele malen minder werk met het aansluiten van jouw airco en dat scheelt weer in de kosten.
Je kunt er ook voor kiezen om de airco’s volledig door ons te laten installeren, dit is voor ons dagelijks werk, vraag hiervoor een offerte aan inclusief montage. Daarnaast kunnen wij ook je doe-het-zelf set aansluiten, neem hiervoor contact met ons op, bij voorkeur via de email.
Stel je het volgende verhaal eens voor:
āJe besteld een airco, het busje van de bezorger rijdt door de straten van Almelo en stopt voor je deur en levert je nieuwe aanwinst af. Je geluk kan niet meer op en enkele dagen later hangt de nieuwe airco aan de muur. Dan breekt er een mooie zomerdag aan en het wordt in huis steeds warmer en warmer. Je zet je nieuwe airco aan en hij blaast lekker koud, echter gebeurt er met de temperatuur in de kamer niet bijzonder veel. Je begint je af te vragen of je nieuwe airco wel goed functioneert en gaat op onderzoek uit. Na een tijdje op het internet speuren kom je er achter dat je een airco hebt gekocht met te weinig vermogen. Je blijdschap verdwijnt en je realiseert je steeds meer dat je eigenlijk een miskoop hebt gedaan.ā
Om te voorkomen dat jij een miskoop doet, leggen wij je op deze pagina graag zo goed mogelijk uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een airco systeem en hoe je de juiste moet selecteren.
INHOUDSOPGAVE:
Waarom zou ik een airco kopen?
Een airco is ideaal voor het Nederlandse klimaat, je kunt er in de warme zomers mee koelen en in de koude winters mee verwarmen! Airco was eerder een luxe die vooral voorkwam in de auto, grote kantoren of supermarkten. Echter is het tegenwoordig heel normaal dat ook kleine bedrijven en particulieren het comfort van een airco willen ervaren.
Dat je met een airco kunt koelen is bij de meeste mensen wel bekend, maar dat je er ook mee kan verwarmen is nog bij veel mensen niet bekend. Bij het verwarmen met een airco wordt het koelproces omgedraaid. Bij koelen wordt er warmte uit de lucht binnen onttrokken en aan de buitenlucht weer afgestaan, met verwarmen gaat dit proces andersom. Het verwarmen met een airco gaat ook veel sneller dan verwarmen met een cv-ketel. Dit kan de stookkosten ook nog eens flink omlaag brengen, dit omdat gas duurder is dan elektriciteit. Daarnaast is het nog maar de vraag hoe lang je in Almelo nog gebruik kunt maken van het gasnetwerk. De meeste mensen hebben inmiddels al zonnepanelen op het dak en kunnen een overschot van deze opgewekte stroom goed gebruiken voor het koelen en verwarmen met de airco.
Naast koelen en verwarmen kun je met een airco ontvochtigen en filteren.Ā Het ontvochtigen is behulpzaam voor een aangenaam binnenklimaat, denk maar aan een benauwde warme ruimte. Door alleen de luchtvochtigheid naar beneden te brengen wordt het al een stuk aangenamer in de ruimte. Zo voelt een temperatuur van 30 graden in het vochtige klimaat van Almelo stukken warmer aan dan 30 graden in het droge klimaat van bijvoorbeeld Afrika. Het filteren van de lucht is bijvoorbeeld goed voor mensen met allergieĆ«n, zo worden bacteriĆ«n, pluizen en pollen tegen gehouden en uit de lucht gefilterd door de airconditioner. Denk hierbij wel aan een jaarlijkse onderhoudsbeurt om deze bacteriĆ«n en dergelijke te laten verwijderen.
Verschillende soorten airco’s en prijzen
Er zijn voor verschillende situaties een aantal verschillende soorten airco’s, zoals: Single split, multi split, mobiele en mono block airco’s. Alle verschillende soorten airconditioners vragen ook om uiteenlopende investeringen. Wil je meer lezen over de verschillende soorten hiervan, klik dan op de knop hieronder en ga naar onze uitgebreide informatie pagina.
Single split airco
Een single split airco systeem is Ć©Ć©n buitenunit in combinatie met Ć©Ć©n binnen unit. Deze twee units worden middels twee koperen leidingen en een communicatiesnoer met elkaar verbonden.
Multi split airco
Een multi split systeem is Ć©Ć©n buitenunit in combinatie met twee of meerdere binnenunits. Alle binnenunits worden middels twee koperen leidingen en een communicatiesnoer per binnenunit verbonden met de buitenunit.
Mobiele airco
Een mobiel airco systeem staat nagenoeg altijd op wielen, vaak zonder buitenunit en in plaats daarvan een slang die de warme lucht naar buiten voert, een mobiele airco zonder slang bestaat niet.
Mono block airco
Een mono block airco systeem wordt gemonteerd aan de muur. De airco heeft geen buitenunit en geen slang. De warmte word door twee buizen naar buiten geleid, deze buizen worden afgedekt met roosters.
Hoe werkt een airco?
Het proces
De werking van een airco is gebaseerd op een relatief simpel natuurkundig proces. We nemen de vloeistof water (waarvan de meeste weten dat dit kookt bij 100 graden Celsius). Doen we dit water in een snelkookpan, dan wordt het kookpunt verhoogt naar ongeveer 115 t/m 130 graden Celsius! Een snelkookpan heeft een deksel wat je vastklemt, op deze manier kan er geen lucht meer ontsnappen uit de pan. Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk tijdens het opwarmen, waardoor het kookpunt wordt verhoogd. Zouden we de druk gaan verlagen dan zou dit betekenen dat we het kookpunt van het water ook verlagen.
Simpel gezegd kunnen we het kookpunt van een vloeistof veranderen door de druk te verhogen of te verlagen. Dit wil zeggen dat wanneer we water hebben met een temperatuur van 90 graden, we dit kunnen laten koken door de druk te verlagen. Hiervoor hoeven we geen verandering te brengen aan de temperatuur van het water.
Op het moment dat een vloeistof gaat verdampen neemt het warmte op uit de omgeving. Wanneer het gaat condenseren dan geeft het zijn warmte weer af.
Hetgeen dat er in een airco gebeurt is dat de druk verhoogd en verlaagd wordt, waardoor een vloeistof gaat verdampen tot gas bij een hoge druk en weer gaat condenseren van gas tot vloeistof bij een lage druk.
Gaan we koelen met een airco dan zorgt de compressor in de buitenunit dat het koudemiddel met een hoge druk in de leiding naar de binnenunit wordt gebracht. In deze binnenunit wordt door het verdampingsproces veel warmte opgenomen uit de ruimte. Vervolgens stroomt het koudemiddel door een expansieventiel (welke de druk verlaagd). Hierdoor gaat het koudemiddel condenseren, dit gebeurt in de buitenunit. Door het condensatieproces wordt de warmte afgestaan aan de buitenlucht en veranderd het gas in een afgekoelde koudemiddel-vloeistof. Het koudemiddel gaat weer door naar de compressor en dan begint het proces weer van voor af aan. Ga je verwarmen met de airco dan wordt dit proces als het ware omgedraaid.
Condenswaterafvoer
Elke airco die gaat koelen creƫert condenswater. Condenswater ontstaat door het vocht dat zich in de lucht bevindt. Dit vocht slaat neer op de koude verdamper, welke zich binnen in de airco bevindt. Het is vergelijkbaar met een glas ijskoud water, hier ontstaat aan de buitenzijde van het glas ook condensvorming.
Het condenswater wordt in de binnenunit opgevangen in een condens-opvangbak. Echter moet dit condenswater afgevoerd worden, het liefst naar buiten of anders naar het riool. Het beste is als condenswater op natuurlijke wijze weg kan lopen; dit betekend dat de condensleiding welke aangesloten wordt op de condenswater-opvangbak schuin/verticaal afloopt, zodat het water weg gevoerd kan worden. Is dit niet mogelijk dan zou er een zogeheten ācondenspompā geplaatst moeten worden. Deze kan het water opvoeren naar een hoger niveau zodat er geen rekening gehouden hoeft te worden met de afloop van de condensleiding. Wij raden aan om alleen een condenspomp te gebruiken als er geen mogelijkheid is voor een natuurlijke afloop van het condenswater.
Wat kost een airco voor mijn situatie?
1. De grootte van de ruimte
Hoeveel een airco inclusief montage kost, hangt vooral af van de grootte van de ruimte. Aan de hand hiervan moet je namelijk het benodigde vermogen uitrekenen, hierna kun je pas het juiste model kiezen. Een 5kW airco kost al snel het dubbele van een 2kW airco. Door een gecertificeerd bedrijf de berekening te laten maken, voorkom je al snel een inefficiƫnte investering.
Capaciteit berekenen
Misschien wel een van de belangrijkste punten voor de aanschaf van een airco systeem, is het berekenen van de capaciteit welke jouw airco moet hebben. Om te beginnen moet je hiervoor de inhoud van de ruimte berekenen in kubieke meters (mĀ³). Meet in meters de lengte, de breedte en de hoogte op van de ruimte en vermenigvuldig dit met elkaar. Bijvoorbeeld: 9,5 meter lang x 3,9 meter breed x 2,65 meter hoog = 98,18 kubieke meters.
Vervolgens hebben we een drietal vaste waarden waarmee we de inhoud van de ruimte gaan vermenigvuldigen:
ā 30 voor een goed geĆÆsoleerde ruimte
ā 40 voor een redelijk geĆÆsoleerde ruimte
ā 50 voor een slecht geĆÆsoleerde ruimte
Dan nemen we uit ons voorgaande voorbeeld (98,18 kubieke meters) en gaan rekenen met een redelijk geĆÆsoleerde ruimte (40). De uitkomst vormt een waarde in Watt (W) en elke 1000 watt is gelijk aan Ć©Ć©n kilowatt (kW)
98,18Ā kubieke meters x 40 (redelijk geĆÆsoleerd) = 3.927 Watt (W) oftewel 3,92 kilowatt (kW)
Dit betekend dat je een airco nodig hebt met een vermogen van ongeveer vier kilowatt. In al onze product beschrijvingen staat vermeld hoeveel ruimte-inhoud de airco maximaal kan koelen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, neem dan contact met ons op.
Vermogen airco | Verbruik in kWh | Inhoud in m3 | Oppervlak in m2 | Kostprijs inclusief montage |
2.0 kW | 0,44/0,59 kWh | 50 m3 | 20 m2 | 1.750 tot 2.150 euro |
2.5 kW | 0,62/0,74 kWh | 62,5 m3 | 25 m2 | 1.800 tot 2.200 euro |
3.5 kW | 0,89/0,94 kWh | 87,5 m3 | 35 m2 | 2.000 tot 2.400 euro |
5.0 kW | 1,35/1,56 kWh | 125 m3 | 50 m2 | 2.600 tot 3.000 euro |
6.3 kW | 1,63/1,64 kWh | 157,5 m3 | 63 m2 | 2.800 tot 3.200 euro |
7.1 kW | 1,93/1,95 kWh | 177,5 m3 | 71 m2 | 3.000 tot 3.400 euro |
8.0 kW | 2,09/2,27 kWh | 200 m3 | 80 m2 | 3.500 tot 3.900 euro |
2. Het type merk en model dat je kiest
Airco’s zijn verkrijgbaar in veel verschillende merken en gradaties, Mitsubishi Heavy Industries staat in het algemeen bekend als een van de betere merken op de markt als het gaat om airconditioners. Het is daarnaast goed om te weten dat het aantal storingen/ uitvallen bij de systemen van Mitsubishi Heavy Industries erg laag tot nagenoeg nihil zijn. Bij een eventuele garantie claim is het bij dit merk goed geregeld en dat bespaart nare verrassingen achteraf.
De meeste “standaard” airco systemen hebben een witte behuizing waardoor deze soms niet mooi in het interieur passen. Wil je graag een airco hebben die beter aansluit bij het design/ kleur van de ruimte, dan kun jeĀ kiezen voor een gekleurde unit zoals; de Titanium of White Black variant. Daarnaast zou je eventueel nog kunnen kiezen voor de uitgebreidere ZSX-serie van Mitsubishi Heavy Industries. De airco’s uit deze serie hebben een luxere uitstraling, zijn voorzien van een aantal extra opties en zijn in staat om sneller een ruimte te kunnen klimatiseren.
Type unit | Extra kosten |
Titanium kleur | 250 tot 300 euro |
White black kleur | 250 tot 300 euro |
Luxe unit | 400 tot 650 euro |
Luxe titanium kleur | 650 tot 850 euro |
Luxe white black kleur | 650 tot 850 euro |
3. Extra opties
Soms is voor de montage van een airco systeem extra materiaal nodig of zijn er bijzondere werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Zo is bijvoorbeeld een doorvoer door een betonnen muur duurder dan door een stenen of houten muur. Moeten de leidingen door het dak? Dan zitten hier vaak ook extra kosten aan verbonden voor het maken van een dakdoorvoer en moet er soms een condenspomp toegepast worden. Hieronder in de tabel zie je een aantal voorbeelden met daarbij de gemiddelde prijzen welke daarbij horen.
Kosten extra opties montage | Prijzen |
5 meter extra leiding | 100 tot 200 euro |
Beton boring | 100 tot 250 euro |
Condens pomp | 150 tot 300 euro |
Dak doorvoer | 125 tot 200 euro |
Trillingsdempers | 75 tot 200 euro |
Werkschakelaar | 30 tot 75 euro |
Wi-Fi-Module | 100 tot 200 euro |
4. Zelf de airco ophangen
Voor alle handige klussers en doe-het-zelvers hebben wij de doe-het-zelf sets van Mitsubishi Heavy Industries ontwikkeld. Door zelf je airco op te hangen bespaar je al snel honderden euroās. In dit doe-het-zelf pakket zit alles wat je nodig hebt om zelf een airco systeem op te hangen. Onze STEK-gecertificeerde monteurs monteren met behulp van perskoppelingen in ons magazijn de door jou geselecteerde lengte aircoleiding aan de binnen unit. Daarnaast voegen wij aan dit pakket communicatiesnoer, condenswaterafvoerslang, PVC tape en een muurbeugel of opstellingsbalken met rubberen matjes bij. Oftewel alles wat je benodigd bent voor een standaard airco installatie.
Type airco | Vanaf prijs | Kosten per meter |
SRK/SRC 20 ZS-W | 969,- euro | 15,- euro |
SRK/SRC 25 ZS-W | 1.039,- euro | 15,- euro |
SRK/SRC 35 ZS-W | 1.199,- euro | 15,- euro |
SRK/SRC 50 ZS-W | 1.805,- euro | 16,- euro |
SRK/SRC 63 ZR-W | 2.159,- euro | 20,- euro |
Volgens de Nederlandse milieuwet mag je niet zelf de koperen aircoleidingen koppelen aan de buitenunit. Dit moet je laten doen door een STEK-gecertificeerd bedrijf. Daarnaast vervalt ook de garantie als je dit niet laat doen door een gecertificeerd monteur. Wij hebben monteurs die dit voor je kunnen doen, maar je kunt uiteraard zelf ook een monteur zoeken in de regio van Almelo.
In bedrijf stelling | Km prijs | Reparatie leiding |
181,50 euro | 1,21 euro | 90,- euro |
Handige rekenhulp
Heb je na het lezen nog niet het gevoel dat je weet wat een airco bij jouw situatie kost? Hiervoor hebben wij een rekenprogramma gemaakt, namelijk de “Airco calculator“. Dit programma kun je stapsgewijs doorlopen en geeft dan uiteindelijk een schatting van de kosten voor jouw airco systeem. Bevalt de prijs en wil je dat wij contact met je opnemen? geef dit dan aan bij de laatste stap. De uitkomst van het rekenprogramma is echter een schatting en geen offerte. Het kan zijn dat de uiteindelijke offerte duurder of goedkoper uitvalt. Een definitieve offerte ontvang je pas nadat je aangegeven hebt dat je contact met ons wenst.
Lees hier enkele reviews van onze klanten
Offerte aanvraag
Kom je er niet helemaal uit of wil je liever meteen een offerte door een van onze medewerkers laten opstellen? Gebruik dan ons offerte formulier! Wij doen ons best om je zo snel mogelijk een offerte toe te sturen die aan jou wensen voldoet.
We vragen je aan te geven wat de inhoud (Lengte x Breedte x Hoogte) is van de kamer(s) die je wil voorzien van een airco. Wil je meerdere ruimten koelen met Ć©Ć©n airco binnenunit? Tel deze verschillende ruimten dan bij elkaar op en vul dit in bij Ć©Ć©n vakje.
Ook wordt de leidinglengte gevraagd, let hierbij op dat bij multi split systemen elke binnenunit een aparte set leidingen nodig heeft vanaf de buitenunit. De leiding kan dus niet van de ene binnenunit doorgelegd worden naar de andere binnenunit.