Wij hebben de airco die bij jou past!
1. Waarom een airco?
2. Wat te weten over een airco?
3. Hoe werkt een airco?
4. Welke airco moet ik kiezen?
5. Single split airco systemen
6. Multi split airco systemen
7. Zelf een split airco ophangen
8. Onderhoud van een airco
9. Een airco bestellen
10. Prijs berekenen met montage
11. Nog vragen?
De vlag van Oldenzaal
Waarom kiezen voor een airco?
Een airco is ideaal voor het Nederlandse klimaat, je kunt er in de warme zomers mee koelen en in de koude winters mee verwarmen! Airco was eerder een luxe die vooral voorkwam in de auto, grote kantoren of supermarkten. Echter is het tegenwoordig heel normaal dat ook kleine bedrijven en particulieren het comfort van een airco willen ervaren.
Dat je met een airco kunt koelen is bij de meeste mensen wel bekend, maar dat je er ook mee kan verwarmen is nog bij veel mensen niet bekend. Bij het verwarmen met een airco wordt het koelproces omgedraaid. Bij koelen wordt er warmte uit de lucht binnen onttrokken en aan de buitenlucht weer afgestaan, met verwarmen gaat dit proces andersom. Het verwarmen met een airco gaat ook veel sneller dan verwarmen met een cv-ketel. Dit kan de stookkosten ook nog eens flink omlaag brengen, dit omdat gas duurder is dan elektriciteit. Daarnaast is het nog maar de vraag hoe lang we in Nederland gebruik kunnen maken van het gasnetwerk. De meeste mensen hebben inmiddels zonnepanelen op dak en kunnen een overschot van deze opgewekte stroom goed gebruiken voor de airco.
Naast koelen en verwarmen kun je met een airco ontvochtigen en filteren. Het filteren van de lucht is bijvoorbeeld goed voor mensen met allergieën, zo worden bacteriën, pluizen en pollen tegen gehouden en uit de lucht gefilterd door de airconditioner. Denk hierbij wel aan een jaarlijkse onderhoudsbeurt om deze bacteriën en dergelijke te laten verwijderen. Het ontvochtigen is ook behulpzaam voor een aangenaam binnenklimaat, denk maar aan een benauwde warme ruimte. Door alleen de luchtvochtigheid naar beneden te brengen wordt het al een stuk aangenamer in de ruimte. Zo voelt een temperatuur van 30 graden in het vochtige klimaat van Nederland stukken warmer aan dan 30 graden in het droge klimaat van Afrika.
Wat te weten over een airco?
“Als je gaat investeren in een airco systeem, wil je achteraf niet voor verassingen komen te staan”
Installatie
Het aansluiten van de koelleidingen, het testen van de leidingsterkte en het vacumeren van de leidingen moet gedaan worden door een erkend monteur. Deze monteur moet in het bezit zijn van een STEK-certificaat of begeleid worden door een monteur die deze bezit…
De airco ophangen aan de muur, de leidingen leggen en kabels aansluiten is voor sommige handige klussers geen grote uitdaging. Hiervoor hebben wij de doe-het-zelf sets ontwikkeld. Deze zijn alleen bij ons te verkrijgen…
Wanneer een monteur het systeem aangesloten heeft kun je hiervan een zogenaamd “inbedrijfstellingsrapport” opvragen…
Als de airco eenmaal geïnstalleerd is, is het belangrijk dat jouw airco systeem onderhouden wordt door een monteur…
Wanneer je garantie gaat claimen bij de winkel dien je aan te tonen dat jouw systeem geïnstalleerd en onderhouden is door een erkend monteur…
Buitenunit
De meeste airco systemen hebben zowel een binnen-/ als buitenunit. Nu zijn er verschillende systemen, zoals bijvoorbeeld de single split en multi split. Met een single spit systeem kun je op één buitenunit slechts één binnenunit aansluiten…
Het voordeel hiervan is dat je voor vier slaapkamers geen vier buitenunits nodig hebt, maar slechts één. Dit scheelt in ruimte, materiaalkosten, onderhoud en arbeidsuren…
Wel zijn er een aantal nadelen, multi split systemen zijn in aanschaf duurder dan single split systemen. Daarnaast is het zo dat wanneer er een storing op treedt in de buitenunit, dit meteen effect kan hebben op alle aangesloten binnenunits.
Hoe werkt een airco?
Het proces
De werking van een airco is gebaseerd op een relatief simpel natuurkundig proces. Stel je water voor, waarvan je weet dat het kookt bij 100°C. Doe je dit water in een snelkookpan, dan stijgt het kookpunt naar zo’n 115–130°C door de verhoogde druk in de afgesloten pan. Verlaag je echter de druk, dan daalt ook het kookpunt.
Simpel gezegd: het kookpunt van een vloeistof kun je manipuleren door de druk te verhogen of verlagen. Heb je bijvoorbeeld water van 90°C, dan kun je het toch laten koken door de druk te verlagen — zonder de temperatuur te veranderen.
Wanneer een vloeistof verdampt, onttrekt het warmte aan de omgeving. Als het condenseert, geeft het die warmte juist weer af. Dit principe vormt de basis van airco-technologie.
In een airco verhoogt en verlaagt een compressor de druk, waardoor het koudemiddel verdampt (gas) en weer condenseert (vloeistof) binnen het systeem.
Bij het koelen zorgt de compressor in de buitenunit dat het koudemiddel onder hoge druk naar de binnenunit wordt gestuurd. Daar verdampt het koudemiddel en onttrekt het warmte aan de ruimte. Vervolgens passeert het koudemiddel een expansieventiel dat de druk verlaagt. In de buitenunit condenseert het middel weer en geeft het zijn warmte af aan de buitenlucht.
Daarna begint het proces opnieuw. Wil je verwarmen met de airco? Dan wordt het hele proces simpelweg omgedraaid.
Welke airco moet ik kiezen?
Capaciteit berekenen
Misschien wel een van de belangrijkste punten voor de aanschaf van een airco systeem, is het berekenen van de capaciteit welke jouw airco moet hebben. Om te beginnen moet je hiervoor de inhoud van de ruimte berekenen in kubieke meters (m³). Meet in meters de lengte, de breedte en de hoogte op van de ruimte en vermenigvuldig dit met elkaar. Bijvoorbeeld:
5,5 meter lang × 3,4 meter breed × 2,8 meter hoog = 52,36 kubieke meters
Vervolgens hebben we een drietal vaste waarden waarmee we de inhoud van de ruimte gaan vermenigvuldigen:
We pakken ons eerdere voorbeeld (52,36 m³) en rekenen met een redelijk geïsoleerde ruimte (40). Het resultaat is het benodigde vermogen in Watt (W). Elke 1000 W staat gelijk aan 1 kilowatt (kW).
52,36 m³ × 40 = 2094 Watt (W)
oftewel 2,01 kilowatt (kW)
Dit betekent dat je een airco nodig hebt met een koel- of verwarmingsvermogen van rond de 2 kW.
In elke productbeschrijving in onze webshop staat vermeld hoeveel ruimte een airco maximaal kan koelen of verwarmen. Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op.
Garantie
Op al onze split airco systemen geldt standaard 5 jaar fabrieksgarantie. Gaat er een onderdeel defect? Dan leveren wij kosteloos een vervangend onderdeel. Het defecte onderdeel moet uiteindelijk worden geretourneerd. Wij adviseren dit altijd te laten vervangen door een erkende monteur.
Voor bijna alle mobiele airco’s geldt 2 jaar fabrieksgarantie. In veel gevallen wordt bij een defect de gehele airco omgeruild voor een nieuw exemplaar – snel en zonder gedoe.
Energielabel
Een belangrijk aspect bij het kiezen van een airco is het energielabel. Dit label laat zien hoe efficiënt het apparaat energie verbruikt. De classificatie loopt van A (groen) tot en met G (rood), waarbij A het meest energiezuinig is.
De score wordt gebaseerd op vergelijkbare apparaten met gelijke capaciteit. Voor airco’s die kunnen koelen én verwarmen, worden aparte labels getoond voor beide functies.
De meeste airco’s in ons assortiment hebben een A++ energielabel.
Toepassingen
Het meest voorkomende airco systeem is de split airco. Dit systeem bestaat uit één of meerdere binnenunits die zijn verbonden met een buitenunit. Ideaal voor woningen en kantoren waar voldoende ruimte en toestemming is om buitenunits te installeren.
Maar er zijn ook situaties waarin het plaatsen van een buitenunit niet gewenst of toegestaan is. Denk bijvoorbeeld aan:
- Monumentale panden
- Beperkingen van een VvE (Vereniging van Eigenaren)
- Eisen van de welstandscommissie
- Esthetische voorkeur (je wilt geen buitenunit in zicht)
Geen zorgen! Wij bieden ook geschikte alternatieven zoals mobiele airco’s en monoblock airco’s, die géén buitenunit nodig hebben.
Mobiele airco: Een verrijdbare unit met een afvoerslang die via een raam of muur naar buiten moet worden geleid. Flexibel en eenvoudig te installeren, perfect voor tijdelijke oplossingen of huurwoningen.
Monoblock airco: Een vast toestel zonder buitenunit. Alle techniek zit in het binnendeel. Twee luchtkanalen aan de achterkant voeren de warmte naar buiten via roosters. Dit systeem is efficiënt, stil én stijlvol geïntegreerd in je interieur.

Welke situatie je ook hebt – wij hebben altijd een passende airco-oplossing voor jou.
Er zijn verschillende airco systemen:

Single split airco
Bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Ideaal voor het koelen of verwarmen van één ruimte.

Multi split airco
Verbindt meerdere binnenunits met één buitenunit. Geschikt voor meerdere kamers.

Mobiele airco
Verplaatsbaar systeem met afvoerslang. Handig voor tijdelijk gebruik of huurwoningen.

Monoblock airco
Geen buitenunit nodig. Warmteafvoer via twee buizen. Perfect voor appartementen en monumenten.
“Als je gaat investeren in een airco systeem, wil je achteraf niet voor verassingen komen te staan”
Single split airco systemen
Het single split wandmodel is, zoals de naam al doet vermoeden, de airco die aan de wand gemonteerd wordt. Wandmodellen zijn de meest toegepaste airco-systemen die haast overal toepasbaar zijn.
De binnenunit wordt gekoppeld aan een buitenunit, die je op het dak, aan de muur of op de grond kunt plaatsen. Omdat het wandmodel het meest wordt toegepast, wordt dit model grootschalig geproduceerd. Dit maakt het ook een relatief betaalbare oplossing voor klimaatregeling.
Standaard wordt een wandmodel geleverd met een infrarood afstandsbediening. Een vaste wandbediening is ook mogelijk, met meer functies en een overzichtelijker interface. Hiervoor is een interface-kit benodigd.
Mitsubishi wandmodellen zijn uitbreidbaar met een Wi-Fi-module, zodat je jouw airco overal eenvoudig kunt bedienen — waar je ook bent.
De koelcapaciteit van de wandmodel airco’s van Mitsubishi varieert van 2 kW tot 8 kW.
Cassettemodellen
Een airco cassettemodel is ontworpen als een inbouwunit voor in het plafond, maar wordt steeds vaker onder het plafond gehangen voor een industriële uitstraling. Bij een “standalone” systeem is het aanbevolen de airco in het midden van de ruimte te hangen.
Meerdere cassette units kunnen gekoppeld worden voor het koelen van grotere ruimtes. Deze units kunnen dan het beste gelijkmatig over de ruimte worden verdeeld. De cassette unit zuigt in het midden zijn lucht aan en blaast aan vier zijkanten de geklimatiseerde lucht weer uit.
Er zijn diverse varianten, zoals het “Euroraster” model dat precies past in een plafondraster van 60 x 60 cm. Het standaard cassettemodel van ongeveer 90 x 90 cm wordt vaak toegepast bij open plafonds of gipsplafonds. Je hebt daarnaast de keuze voor een standaard buitenunit of de zuinigere en krachtigere “Hyper inverter” die het rendement verhoogt.
De koelcapaciteit van de cassettemodel airco’s van Mitsubishi varieert van 2,5 kW tot 14 kW.
Vloermodellen
Als je de naam vloermodel hoort, zou je al verwachten dat het vloermodel op de vloer staat. Echter is meestal de gewoonte om het vloermodel aan de wand te monteren met de meegeleverde wandbeugel. Wij raden aan om het vloermodel strak op de grond te plaatsen of minimaal 7–10 cm boven de vloer te hangen, zodat je er nog met een stofzuiger bij kunt.
Doordat het vloermodel laag bij de grond zit, valt deze minder op dan een wandmodel die boven aan de muur hangt. Het vloermodel is populair vanwege zijn subtiele en stijlvolle uitstraling. Het zuigt lucht aan de voorkant aan en blaast gekoelde lucht uit aan de boven- en voorkant van de unit.
De koelcapaciteit van de vloermodel airco’s van Mitsubishi varieert van 2,5 kW tot 5 kW.
Plafondonderbouwmodellen
Het plafondonderbouwmodel is de minst voorkomende airco op de consumentenmarkt. Dit model wordt aan het plafond gemonteerd, vaak boven een entree van een winkel, restaurant of bar. Het is ideaal wanneer er geen ruimte is voor inbouw in het plafond of op de wanden.
De unit zuigt lucht aan de onderkant aan en blaast deze langs het plafond over een lange afstand. Dit maakt het plafondonderbouwmodel geschikt voor commerciële toepassingen waar krachtige luchtverplaatsing nodig is zonder ruimteverlies op de vloer of wand.
De koelcapaciteit van de plafondonderbouwmodel airco’s van Mitsubishi varieert van 4 kW tot 14 kW.
Multi split airco systemen
Een multi split airco systeem is – zoals de naam al doet vermoeden – een systeem waarop meerdere binnenunits aangesloten kunnen worden. Hoeveel units dat zijn, hangt af van de capaciteit van de buitenunit. Bijvoorbeeld: een SCM 40 (4 kW) ondersteunt twee binnenunits, terwijl een SCM 80 (8 kW) vier binnenunits aankan.
Het is niet noodzakelijk om alle aansluitingen te gebruiken. Op een SCM 80 kun je bijvoorbeeld ook gewoon twee binnenunits aansluiten. Minder dan twee binnenunits aansluiten is echter niet mogelijk: het systeem zal dan simpelweg niet functioneren.
Het grote voordeel van een multi split systeem is dat je met slechts één buitenunit meerdere ruimtes kunt koelen of verwarmen. Waar je bij een single split vier buitenunits nodig had, is bij een multi split slechts één buitenunit nodig voor vier binnenunits.
Een nadeel is dat voor elke binnenunit een aparte leiding naar de buitenunit moet worden gelegd. Hierdoor zijn de leidingen bij een multi split systeem vaak langer dan bij een single split, omdat de buitenunit zelden dicht bij alle binnenunits hangt.
Met een standaard multi split systeem kun je niet koelen en verwarmen tegelijk.
Zelf een split airco ophangen
Voor alle handige klussers en doe-het-zelvers in Nederland hebben wij de doe-het-zelf sets van Mitsubishi Heavy Industries ontwikkeld. Door zelf je airco op te hangen bespaar je al snel honderden euro’s.
In dit doe-het-zelf pakket zit alles wat je nodig hebt om zelf een airco systeem op te hangen. Onze STEK-gecertificeerde monteurs monteren met behulp van perskoppelingen in ons magazijn de door jou geselecteerde lengte aircoleidingen aan de binnenunit.
Daarnaast voegen wij aan dit pakket communicatiesnoer, condensafvoer, tape en een muurbeugel of opstellingsbalken met rubberen matjes bij. Oftewel: alles voor een standaard airco installatie.
Hieronder zijn de single split doe-het-zelf sets weer gegeven.
Doe-het-zelf airco sets:
Zelf monteren met een doe-het-zelf airco pakket
Bij het doe-het-zelf pakket kun je zelf de binnenunit, buitenunit en leidingen monteren. Met behulp van onze montagevideo wordt het wel heel erg gemakkelijk. Hierin wordt zéér duidelijk uitgelegd hoe je een airco systeem monteert, zo kan het haast niet mis gaan. Bekijk de video hieronder of op de productpagina’s van de doe-het-zelf-sets.
Volgens de Nederlandse milieuwet mag je niet zelf de koperen aircoleidingen koppelen aan de buitenunit. Dit moet je laten doen door een STEK-gecertificeerd monteur. Daarnaast vervalt ook de garantie als je dit niet laat doen door een gecertificeerd monteur. Wij hebben monteurs die dit voor je kunnen doen, maar je kunt zelf ook een monteur zoeken in de regio van Oldenzaal.
Uiteraard kun je ook een multi-split doe-het-zelf set bestellen bij ons! Doorloop hiervoor ons handige calculatieprogramma.
Onderhoud van een airco
Een goede werking
Tijdens een onderhoudsbeurt wordt jouw airco grondig gecontroleerd op optimale werking en de algehele verkeersstaat. Eventuele storingen worden snel opgespoord via nauwkeurige metingen, zodat reparaties en lekkages tijdig voorkomen kunnen worden. Ook blijft je garantie geldig wanneer je jouw systeem jaarlijks laat checken door een expert.
Bacteriën in de airco
Airco’s filteren bacteriën, pollen, stofdeeltjes en allerlei vuil uit de lucht. Daarom is het essentieel om de luchtfilters regelmatig te reinigen. Doe je dit niet? Dan kunnen bacteriën zich snel ophopen, wat kan leiden tot verkoudheid en gezondheidsklachten. Gelukkig kun je dit vaak zelf: verwijder de filters, spoel ze met lauwwarm water schoon, laat ze drogen en plaats ze terug.
Soms passeren bacteriën de filters en nestelen ze zich in de verdamper, achter de filters. Deze moet je ook periodiek reinigen met een natuurlijke, neutrale allesreiniger. Verwijder de filters, spray de verdamper in, laat even intrekken en plaats de filters terug voor een frisse, schone airco.
Reinigen buitenunit
De lamellen van je buitenunit mogen nooit verstopt raken met vuil of stof, omdat dit de capaciteit aanzienlijk vermindert en de levensduur verkort. Reinig de lamellen voorzichtig met een natuurlijke allesreiniger door ze in te sprayen, even te laten intrekken en daarna schoon te blazen met een luchtpistool. Gebruik nooit een doek, want dat kan de lamellen buigen en de prestaties verminderen.
Wil je zeker zijn van een perfecte reiniging? Kies dan voor een professional die exact weet welke middelen en technieken nodig zijn om jouw airco in topconditie te houden.
Een airco bestellen
Als het goed is weet je na het lezen van deze pagina hoe je de juiste airco kunt selecteren. Misschien weet je al welk type en model airco je wilt aanschaffen, of ga je hem zelf ophangen, of laat je dit liever doen.In ieder geval is je eerste stap naar een goede airco gezet! De volgende stap? Die is simpel: bestel bij een partij die je betrouwbare informatie geeft, zowel voor als na aankoop.
Heb je de airco eenmaal in huis en loop je tegen vragen aan? Geen zorgen, wij staan altijd voor je klaar.
Klik op de knop hieronder om naar onze single split airco systemen te gaan — onze populairste modellen, vaak direct uit voorraad leverbaar. Bestel je voor 16:00 uur? Dan heb je hem morgen al in Oldenzaal!
Climate King Split Air Conditioners – Koelen en Verwarmen in Één
De split airconditioners van Climate King bieden zowel koelen als verwarmen, waardoor ze de ideale oplossing zijn voor elk seizoen. Of je nu te maken hebt met een verzengende zomer of een ijskoude winter – deze airconditioners houden je binnenklimaat altijd perfect in balans.
- ✅ Comfort het Hele Jaar Door: Krachtig koelen in de zomer en efficiënte verwarming in de winter.
- ⚙ Invertertechnologie: Zorgt voor een constante temperatuur met lager energieverbruik.
- 🚀 Snelle Prestaties: Koelt of verwarmt je ruimte snel naar de gewenste temperatuur.
- 💡 Energiebesparend: Bespaart elektriciteit terwijl het optimale prestaties levert.
- 🔇 Stille Werking: Geniet van rust en comfort met ultra-stille binnenunits.
- 🏡 Modern Design: Een stijlvol ontwerp dat past in elk interieur – thuis of op kantoor.
Kies voor Climate King en ervaar comfort dat het hele jaar door blijft – koel in de hitte, warm in de kou.
Climate King Wandmodellen
ClimateKing DIY Airconditioner Sets – Koelen. Verwarmen. Ontvochtigen. Alles in één
Waarom kiezen voor ClimateKing DIY-sets? Omdat comfort en eenvoud perfect samenkomen. Geen gedoe, geen installateur – gewoon slimme technologie die werkt.
- 🌡 3-in-1 Functionaliteit: Krachtige koeling, aangename verwarming en ontvochtiging – voor een perfect binnenklimaat in elk seizoen.
- 🛠 Eenvoudige Doe-Het-Zelf Installatie: Dankzij voorgevulde leidingen met snelkoppelingen is monteren een fluitje van een cent.
- ⚡ Energiezuinig: De invertertechnologie zorgt voor stabiele temperaturen en lagere energiekosten.
- 🤫 Fluisterstil: Geniet van rust met een bijna geruisloze binnenunit – perfect voor slapen, werken of relaxen.
- 📦 Compleet Installatiepakket: Alles wat je nodig hebt zit in de doos. Binnen enkele uren ben je klaar om te genieten.
Jouw comfort. Jouw installatie. Jouw ClimateKing.
Prijs berekenen met montage
Benieuwd wat het kost om een airco bij jou thuis te laten installeren? Met onze Airco Calculator weet je het binnen enkele minuten! Doorloop het stappenplan en ontvang direct een persoonlijke prijsindicatie.
Bevalt het bedrag? Dan kun je bij de laatste stap aangeven dat je graag door ons benaderd wilt worden. Let op: de uitkomst is een schatting en geen definitieve offerte. De exacte prijs ontvang je pas nadat je hebt aangegeven dat je contact met ons wenst.
Kom je er niet helemaal uit of wil je liever direct een offerte op maat? Gebruik dan ons formulier hieronder en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
🧮 Vermeld de afmetingen (Lengte x Breedte x Hoogte) van de ruimte(s) en de geschatte leidinglengte. Voor multi split systemen: elke binnenunit heeft een aparte set leidingen nodig vanaf de buitenunit.
Heb je nog vragen?
Voor al je vragen, opmerkingen of suggesties staan wij voor je klaar.
Of je nu hulp nodig hebt bij het kiezen van het juiste aircosysteem of gewoon iets wilt weten — wij helpen je graag.Je kunt ons eenvoudig een e-mail sturen, en wij doen ons uiterste best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.
Heb je liever direct contact? Bel ons gerust op onderstaand nummer.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe producten en acties? Volg ons dan op
Facebook.
